Bygglån

Hem / Bygglån

Ett bygglån kallas även byggkreditiv, byggkredit, byggnadslån eller byggnadskredit och fungerar ungefär som en checkkredit för dig som ska:

  • bygga nytt hus
  • bygga ut eller om ditt hus
  • renovera huset

Ett bygglån skiljer sig från ett bolån genom att du inte genast får tillgång till hela lånet. I stället får du använda lånet när du betalar leverantörs- och byggentreprenörsfakturorna. Tanken är att bygglånet läggs om till ett vanligt bolån när bygget har slutbesiktigats, men det finns ingen garanti för att det sker.

Låna till nybygge

Det finns mycket att tänka på om du har bestämt dig för att bygga hus. Lån är en av de viktigaste sakerna att sätta sig in i innan byggprojektet dras i gång. Det bästa är att jämföra vilka långivare som kan erbjuda dig de bästa villkoren när du ska låna till nybygge. Kreditverket.se har en smidig jämförelsetjänst där du även kan läsa mer om vad som gäller.

Hur fungerar byggkreditiv?

Byggkreditiv fungerar i stora drag så här:

  1. Du skriver kontrakt med exempelvis:

    - Den som säljer en tomt du ska bygga på.

    - En husleverantör, med eller utan entreprenad, beroende på vilket jobb du eller någon annan kommer utföra under byggets gång.

    - Hantverkare som ska göra en om-, ut- eller tillbyggnad eller installation.

  2. Du tar med avtalet och andra handlingar till banken för godkännande. Du brukar behöva visa:

    - En fullständig kalkyl över alla kostnader du kommer ha tills bygget är klart

    - Tomtkarta

    - Köpekontrakt

    - Offerter eller entreprenadkontrakt

    - Bygglov och handlingar som ligger till grund för det

    - Startbesked från kommunen när bygglovet beviljats

    - En så kallad lyftplan, det vill säga en plan för hur du kommer att göra uttag på bygglånet

  3. Om banken godkänner bygglånet skriver du på låneavtalet och eventuella spärrförbindelser. Mer om detta senare.
  4. Banken gör utbetalningar då fakturor som ingår i avtalet inkommer.
  5. När bygget är klart och slutbesiktigat träffar du banken för att lägga om bygglånet till ett vanligt bolån som sedan löper på som vanligt.

Bygglån – 4 viktiga fakta

  1. Du behöver ha en egen kontantinsats på minst 15%. Ska du ta ett bygglån på en miljon behöver du alltså själv gå in med 150 000 kronor.
  2. Vissa långivare avtalar om en spärrförbindelse, mer om detta längre fram. Det är viktigt att du förstår exakt hur du kan, och inte kan, använda de lånade pengarna.
  3. Många bygglån läggs om till bolån efter avslutat byggprojekt, men det finns inga lagstyrda garantier för att detta ska ske. Kolla med din bank och se till att du förstår villkoren.
  4. Ett bygglån kräver en hel del pappersarbete. I vissa fall kan det vara enklare att ta ett vanligt lån för att senare ansöka om ett bolån när projektet är avslutat. Speciellt om du har svårt för administration och inte har någon som hjälper dig.

Spärrförbindelse

En spärrförbindelse kan finnas med i lånevillkoren och innebär att en del av byggkreditivet är reserverat för en leverantör eller byggentreprenör. Med andra ord kan du inte själv förfoga över hela lånebeloppet som du vill, utan är begränsad till det som står i avtalet. Var noga med att gå igenom exakt hur spärrförbindelsen fungerar med din bank om den finns med i villkoren.

Låna till tomt

Ska du bara låna till tomt, till exempel för framtida investering eller för att utöka din befintliga tomtarea? Då hittar du bra information om hur du går till väga för att låna till tomtköp på Kreditverket.se. Där kan du läsa mer om vad som gäller om du vill använda tomten som kontantinsats, förhandla fram räntor och villkor med banken och annat matnyttigt.